HARRY POTTER KİTABINDAN TARİF DENİYORUM 🪄

 


Mutfağı seven bir Potterhead olarak bu kitabı görünce hemen almak istedim.Harry Potter serisinde, kitaplarında, filmlerinde geçen yemekleri, Dinah Bucholz bir gayriresmi tarif kitabında derlemiş.İçerisinde tatlıdan tuzluya, atıştırmalıktan ana yemeğe birçok tarif var.Muggle'ların, klasik İngiliz mutfağı tariflerinin yanında Harry Potter'ın sihirli dünyasına ait birçok yemek tarifi de bulunuyor.Ben de bu kitaptan bir tarif seçerek yapmak ve sizlerle paylaşmak istedim.



Hagrid'in Kaya Gibi Üzümlü Kurabiyeleri

"Hagrid'in yaptığı şeyi tanımlamak için kullanılabilecek olan ifadeyle bu ikramlık hemen her zaman Hagrid'in mutfağındadır ve genellikle 'Harry Potter' serisinde Hagrid'le ilgili olarak en az üç kez bahsi geçer.Hagrid'in kaya gibi üzümlü kurabiyelerinin görüntüleri öyle ahım şahım bir şey olmamakla birlikte bunları oldukça lezzetli bulacaksınız (Harry Potter ve Felsefe Taşı, Bölüm 8'e, Harry Potter ve Ateş Kadehi, Bölüm 3'e ve Harry Potter ve Melez Prens, Bölüm 11'e bakınız)"


"Çayın yanında standart bir atıştırmalık olan kaya gibi üzümlü kurabiyelerin görüntüsü kayaya benzese de tadı hiç de kaya gibi değil; tabii onları muhtemelen Hagrid'in yaptığı gibi birkaç gün dışarıda bırakmazsanız.Bu üzümlü kurabiyelerin kısa bir geçmişi var ve Victoria döneminde icat edilmiş gibi görünüyor."


Tariflerin içerisinde yapmak için malzemelerine en rahat ulaşabileceğim, daha pratik şekilde yapılabilen ve açıkçası merak ettiğim tariflerden biri olan Hagrid'in Kaya Gibi Üzümlü Kurabiyeler'ini tercih ettim.Bu kurabiyeleri filmde görmüştük ve çok sert, kocaman oldukları için Harry, Hermione ve Ron çok zor yiyorlardı.Açıkçası bu yüzden biraz tereddüt ettim ama sonuç o kadar güzel oldu ki, bu nasıl yenmez dedim:) Özellikle ilk piştiğinde içi oldukça yumuşak bir kurabiye.Hagrid bir dev olduğundan yaptığı şeyler de kendine göre olduğu için kurabiyelerimiz biraz büyük olacak:) Yapılışına bakalım;


Malzemeler:

-2 su bardağı un
-Yarım çay bardağı toz şeker
-Yarım su bardağı pudra şekeri (bunu ben kendim ekledim, orijinal tarifte yok)
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-Yarım çay kaşığı tarçın
-1/4 çay kaşığı tuz
-120 gram parçalar halinde kesilmiş soğuk tereyağı
-1 büyük yumurta
-1/3 su bardağı tam yağlı süt
-1 su bardağı kuru üzüm


Yapılışı:

-Fırını önceden 175 derece ısıtın.Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin yada yağlayıp unlayın.
-Unu, şekeri, kabartma tozunu, tarçını ve tuzu geniş bir kapta karıştırın.
-Eklediğiniz tereyağı parçalarını parmak uçlarınızla kuru malzemelerle bütünleştirin.
-Karışım ıslak kum kıvamına gelene kadar ovun.
-Yumurtayı sütle çırpın ve un-tereyağı karışımına dökün.
-Sert bir hamur oluşturmak için bir spatula kullanarak yoğurun.(Ben elimle yoğurdum ve hamuru yumuşak bıraktım.)
-Kuru üzümleri ekleyerek biraz daha yoğurun.
-Hazırladığınız tepsiye bir yemek kaşığı dolusu hamuru 5 cm aralıklarla koyun.
-25 dakika veya alt kısımlar altın rengi alana kadar pişirin.
-Pişirme işlemi sırasında zaman zaman tepsinin yönünü değiştirin.(Bizim fırınlarda bunu yapmaya pek gerek yok.)

İçindeki un miktarı, sıvı miktarına göre daha fazla olduğu için ve pişirme süresi de uzun olduğundan daha katı, kaya gibi kurabiyeler çıkıyor ortaya.Bu arada pudra şekeri ilave etmenizi tavsiye ederim.Bu şekilde tadı çok güzel oldu ve şekeri tam kıvamındaydı.Kurabiyeler inanılmaz lezzetli oldu ve aynı gün bitti:)

Deneyecek olanlara afiyet olsun:)



Bu yazı reklam değildir.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. çok hoş ve güzel olmuş :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyor elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. kaya gibi üzümlü kurabiye bir girit tatlısı. trivirya diyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa yeni öğrendim bu bilgiyi, teşekkür ederiz bizimle paylaştığın için:)

      Sil