Geçtiğimiz hafta paylaştığım Madalyonun İçi kitabını okuduğum dönemlerde psikoloji türüne merak sarmıştım.Çok sık okuduğum bir tür değildi ama o dönem bu tür üzerine okumalar yapmıştım.Kişisel-Gelişim gibi içeriklerden çok yaşanmış hikayeler, hastaların tedavi yöntemleri, doktorların notları tarzında içeriğe sahip kitaplar daha çok ilgimi çekiyordu.O dönemlerde de Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk adında bir psikoloji kitabı popüler olmuştu ve okuyanlar tarafından oldukçça tavsiye edilen bir kitaptı.Merak edip aldım ben de.Okudum ve yorumlarımı da sizlerle paylaşmak istedim.
Kitap, bir çocuk psikiyatristinin hastalarının bazılarıyla yaşadığı olaylar, sahip oldukları hastalıklarının kaynağı ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.Çocuk psikolojisini konu alan bir kitap olduğundan hikayelerin çoğunda ebeveynlerin farkında olmadan verdiği zararlar yada farkında olmadan yaptıkları ihmallerden doğan vakalar bulunuyor.Çoğu hikayenin sonunda tedaviye yanıt alınıyor ve yüzümüz gülüyor ama çok ağır ve insanı etkileyen olaylar da var.Hatta kitabın başlarında da şöyle bir uyarı yapılmış; 'Bu kitabı ilk kez okuyorsanız ve travmatik bir deneyim geçmişine sahipseniz içerikte son derece rahatsız edici unsurlar bulunduğunu unutmayın ve hızınızı buna göre ayarlayın.'Doktor genellikle derine ve geçmişe inerek ama bir yandan da nörolojik incelemelerle sorunların kaynağını buluyor ve kitapta sıkça bahsettiği nöroardışık yaklaşım ile tedavi uygulamaya çalışıyor.Bu terimi kitabın birçok yerinde açıklamış.Genellikle de tıbbi terimler kullanmış ama bazı yerlerde biraz daha anlaşılır şekilde de anlatmış.Tedavinin adına 'Translasyon' denmiş ve 'bağlantı kur- düzelt-açıklığa kavuştur-devam et' şeklinde kolay anlaşılabilir şekilde açıklamışlar.Bu tedavi yöntemi bazı kurumlar tarafından çarpıtılmak isteniyormuş ama kitabı yazan doktorun bu yöntemi uyguladığı çoğu hastası üzerinde olumlu sonuç alınca tedavi yöntemine devam etme ve geliştirme kararı alıyorlar.
Tamamen psikoloji ve psikiyatri alanını kapsayan bir kitap ama nörolojiyi de dahil ederek psikolojik sorunların kaynağını nörolojik açıdan inceliyorlar sık sık.Sonuca da bu şekilde varılmaya çalışıyorlar.Çok fazla tıbbi terim bulunuyor içerisinde.Bu konularda bilgisi olmayanlar için bu kısımları anlamak kolay değil.Bu alanlarda meslek, bilgi sahibiyseniz yada ilginiz varsa hoşunuza gidebilir.
Kitaptan Alıntılar:
-Hafıza bir deneyimi zamanda ilerletme kapasitesidir.
-Çocuklar dünyaya dirençli olarak gelmezler, onların öyle olmaları sağlanmalıdır.
-Bir kişi için travmatik stres içeren bir olayın bir diğeri için önemsiz olabildiği anlamına da gelir.Tıpkı bir vücut geliştiricisinin antrenmansız insanların yerinden bile kıpırdatamayan ağırlıkları kaldırabilmesi gibi, bazı beyinler de başkalarını yıkan travmatik olaylarla daha iyi başa çıkarlar.
-Çocuklar sevgi görmeden gerçekten de büyümezler.
-Ancak bunun ebeveynlerin kusursuz olması gerektiği anlamına gelmediğini vurgulamak isterim.
-İlişkiler değişimin aracılarıdır ve en güçlü terapi insan sevgisidir.
-Bu kitaptaki çocuklar bize bir mesaj verdiyse o da şudur: 'Beni dikkatle dinle ve hayat öyküme yakından bak.'
-Yetişkinlerin de çocuklar kadar çok gülmesi gerekir.Gülmek stresi dindirir, keyif verir ve öğrenme ve eğlenme arasında olumlu bir çağrışım oluşturur.
-Merhamet, rutin yapı ve öngörülebilirlik bu sorunları azaltabilir.
15 Yorumlar
Ben psikoloji tarzında kitapları severim. Madalyonun İçi'ni okumuştum. Bu kitapta okuyacaklarım arasında. 😊
YanıtlaSilBunu da sevebilirsiniz o zaman:) Şimdiden keyifli okumalar:)
SilPsikolji ve Psikiyatri konulu kitapları özenle seçmek gerektiğini düşünüyorum: Kim yazmış, kariyeri ya da unvanı, bilimsel bir kitap mıdır, sadece insan tahlillerine mi yer verilmiştir? Konular hakkında yeterli bilgilere sahip olunmadığında kişileri yanlış yönlendirebilir, ruhsal sorunlar yaratabilir.
YanıtlaSilBazı kitapları okumak için zaman uygun mudur, kişi okuduğu rahatsızlıkları kendinde arayabilir. Kitabı okumadığım için fikir yürütmem yanlış olacaktır. Kurtlarla, vahşi hayvanlarla ormanda büyüyen çocuklar hakkında yapılmış araştırmalar var. Çocuklar büyük ölçüde taklit yoluyla öğreniyorlar. Bir çocuğun 7 yaşına kadar aldığı etkiler çok önemli. Gelişim evreleri her çocukta, farklılıklar gösterebiliyor.
Tanıtımınıza teşekkürler. Kitabı okuyabilirsem daha detaylı fikirlerimi paylaşabilirim.
Sevgiler.
Kesinlikle doğru söyledikleriniz.Bu türde kitap seçerken araştırma yapmak lazım.Köpek gibi büyütülmüş çocuğun hikayesinde çok farklı bir bakış açısına yer verilmiş, doktorun gerçekten uzman olduğunu o bölümde daha iyi anlıyor okur.Sizlere de sevgiler.
Silİlginç bir kitaba benziyor. Alıntılar güzel. İlgi alanıma girdiği için okumak isterim. Çok teşekkürler😊
YanıtlaSilŞimdiden keyifli okumalar:) Rica ederim:)
SilHarika bir kitapmış. Bence yeni ya da olmayı düşünen ebeveynlerin okuması gereken kitaplardan biridir kanımca. Çocuklarım kendi kanatlarında uçuyor olmasına rağmen alıp okumak isterim.
YanıtlaSilOkuyup değerli paylaşımınıza teşekkür ediyorum.
Biraz ağır ama dediğim gibi ilgi alanına giren biri için güzel bir kitap.Rica ederim:)
SilBu kitabı hep okumak istemişimdir. Ama bir türlü alamadım :)
YanıtlaSilGüzel bir eser olmuş:)
Silbu tür kitapları çok severim, hiç depresyon travma filan geçirmedim, hımm bu kitabın konusu keyifli değil gibi amaa :)
YanıtlaSilBiraz ağır ama ilgin varsa sevebilirsin bence:)
SilSanırım kitap benim gibi iki çocuk babası birine yönelik yazılmış. Alıp okumak lâzım. Tanıtım için teşekkürler...
YanıtlaSilDaha çok travmatik olayları konu alan bir kitap.Ağır ama bilimsel olarak birçok açıklama içeriyor.Rica ederim.
SilAa filmi var mıymış, bilmiyordum.
YanıtlaSil