5 KOLAY KİMBAP TARİFİ 🍙

 


Kimbap, Kore dizilerinde sıkça gördüğümüz, Kore'nin en popüler yiyeceklerinden biri.Yosun ve pirincin sarılmasıyla yapılan bu yiyecek biraz suşiyi andırıyor bize.Benzer gibi görünseler de sarış şekillerinde ve içerisinde kullanılan malzemeleriyle farklılık gösteriyor.Suşi genellikle çiğ içeriklerle oluşturulurken kimbapın içindeki malzemeler pişmiş, kavrulmuş oluyor.Şöyle bir düşündüğümde Uzak Doğu'dan buraya kadar hep bir sarma kültürü varmış:) Oralarda, farklı ülkelerde de farklı ürünlerle bir nevi sarma yapılıyor:) Ülkemizde yapılan sarmalar benim en sevdiğim yemekler arasındadır.Kimbapı denediğimde ilk zamanlar yemekte zorlansam da zamanla en sevdiğim Kore yemekleri arasında yer aldı.Dışarıda yemektense genellikle evde kendim yapıyorum.Ve bu zamana kadar birçok kimbap tarifi denedim ve sanırım kendim de birkaç tarif oluşturdum:) Bu yazımda da sizlere yapması oldukça pratik ve aşırı lezzetli 5 kimbap tarifi vereceğim.

Kimbap'ın teması, içine eklenecek malzemelerin 5 farklı renkte olması şeklinde.Ama ben buna pek dikkat etmiyorum açıkçası yaparken.Buna uyarak yapıldığında gerçekten hoş bir görüntü ortaya çıkıyor ama:)

Öncelikle yosun ve pirincin özelliklerinden bahsedeyim.Çünkü her kimbapta aynı tekniği kullanacağız.Pirinci 1'e 3 ölçüyle haşlıyoruz.Bir kimbap için yarım su bardağı pirinci nişastasını akıtana kadar iyice yıkıyoruz.Tencereye aldığımız pirincin üzerine 1,5 su bardağı su ekleyip pirinci orta ateşte haşlıyoruz.Ben pirinç çok lapa olmasın diye piştikten sonra bir 5-10 dakika, aynı bizim pilav yapımında olduğu gibi peçeteyle demlenmeye bırakıyorum.Pirinç piştikten sonra içerisine bir tatlı kaşığı pirinç sirkesi ve tuz ekleyip karıştırıyorum.Yosunu da parlak kısmı dışarıda kalacak, mat kısmının üzerine pirinçleri serecek şekilde kullanıyoruz.Sarma işlemi bittikten sonra kimbapın üzerini hafif yağlıyoruz.Kimbapı daha kolay dilimleyebilmek için bıçağı da yağlamak iyi oluyor.Ama en rahat ve kusursuz şekilde kesmek için tırtıklı meyve bıçakları çok işe yarıyor.Onunla dilimlemenizi tavsiye ederim.Dilerseniz kimbapların üzerine susam da ekleyebilirsiniz.

Kimbaplarımızın tabanını hazırlamak için yukarıda anlattığım gibi mat kısmına pirinçleri eşit olacak şekilde yayarak hazırlıyoruz.


Ton Balıklı-Marullu Kimbap

Ton balığı harcı için; yarım paket ton balığı, 1 adet ince doğranmış taze soğan, 1 tatlı kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı mayonez ve 1 tatlı kaşığı susamı karıştırıyoruz.Kimbap tabanımızın üzerine yan yana iki adet marul koyuyoruz.Marulların üzerine ton balıklı harcımızı ekleyip sarma işlemine geçiyoruz.Sardıktan sonra kimbapı dilimliyoruz.Bu tarif aşırı lezzetli oluyor.Özellikle ton balığı harcının tadı inanılmaz lezzetli.


Sosisli-Turşulu Kimbap

Sosisleri ve salatalık turşularını uzunlamasına dörde bölüyoruz.Sosisleri az yağda biraz kızartıyoruz.Ardından sosisi kızarttığımız tavada 1 adet çırpmış olduğumuz yumurtayı pişiriyoruz.Yumurta piştikten sonra onu da ince uzun dilimler halinde doğruyoruz.Pirincin üzerine yumurta, sosis ve turşu dilimlerini art arda koyup kimbapımızı sarıyoruz ve ardından dilimliyoruz.


Yumurtalı-Havuçlu-Salatalıklı Kimbap

1 adet havucu ince ince, jülyen doğrayıp, yağda 1 tatlı kaşığı soya sosuyla soteliyoruz.Bu işlem 5 dakikadan uzun sürmeyecek.Havuçların biraz diri kalması lazım.Ardından 1 yumurtayı tuz ve karabiberle çırpıp havucu sotelediğimiz tava ve yağda pişiriyoruz.Pişen yumurtayı uzunlamasına dilimler halinde kesiyoruz.1 adet salatalığı yine uzunlamasına dörde bölüp iç kısmını bir kaşık yardımıyla çıkarıyoruz ve kalan kısımlarını ince ince doğruyoruz.Bu şekilde salatalık kimbapı sulandırmamış olacak.Hazırladığımız bu malzemeleri art arda pirincin üzerine dizip, sarıp kimbapı dilimliyoruz.Üzerine susam ekleyebilirsiniz.Kimbap yapmak istediğimde elimin en sık gittiği, en çok yaptığım, klasik tarif bu oluyor.


Mantarlı-Havuçlu-Kabaklı Kimbap

1 tane havuç ve yarım kabağı rendeliyoruz.Havucu yağda 1 tatlı kaşığı soya sosu ve biraz karabiberle soteliyoruz ve kenara alıyoruz.Aynı yağda kabağı da yine aynı şekilde 1 tatlı kaşığı soya sosu ve karabiberle soteleyip kenara alıyoruz.Ardından aynı tavada 4-5 adet ince ince doğradığımız mantarları soya sosu ve karabiberle soteleyip bunları da kenara alıyoruz.Pirincin üzerine havuçları, kabakları ve mantarı art arda dizip sarıyoruz ve ardından dilimliyoruz.Bu kimbapın harcı biraz sulu olduğu için daha sıkı sarmak gerekiyor.Bu kendi denediğim tariflerden biri bu arada:) Oldukça lezzetli ve doyurucu.


Sarma Tadında Kimbap

Kendi tariflerimden biri bu kimbap.Türk ve Kore yemek kültürünü harmanlayıp güzel bir lezzet çıkarmak istedim ortaya.Ve o kadar lezzetli oldu ki.Kesinlikle deneyin derim.Yapılışını anlatayım.Küçük bir soğanı yarım ay şeklinde ince ince doğruyoruz.Zeytinyağında tuz ve karabiber ile soteliyoruz.Hafif yumuşadıktan sonra üzerine yarım çay bardağı su ekleyip buharıyla pişmeye bırakıyoruz.Haşladığımız kimbap pirincinin içerisine nane ekleyip karıştırıyoruz.Yosunun üzerine naneli pirinci ekledikten sonra üzerine 4 adet asma yaprağını iki kat olacak şekilde yan yana diziyoruz.Ardından üzerine sotelediğimiz soğanları ekliyoruz.Sıkıca sarıp dilimliyoruz.Ve yediğinizde hem Türk yemeği hem de Kore yemeğini çağrıştıran nefis bir tat ortaya çıkıyor:)

Evet 5 tane oldukça kolay ve lezzetli kimbap tariflerim bunlardı:) Daha önce kimbap denemiş miydiniz? Aranızda sevenler var mı? Bu tariflerden denedikleriniz olursa benimle paylaşmayı unutmayın:)

Bu yazı reklam değildir.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. yaaaa saol yaaa yapıcaaam oleeey :)

    YanıtlaSil
  2. Bizimkiler sushi seviyor ama ben ısınamadım 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar benzer olup tatlarının ayrı ayrı efsane iyi olması harika bir şey:) Yosun tadına ve Uzak Doğu aromalarına hemen alışmak biraz zor oluyor.Benim yosun tadına alışmam yıllarımı aldı ama şimdi de pirinçli yemeklerin yanında yosun arıyorum :)

      Sil